Pernille Tranberg tilbyder tre foredrag på dansk eller engelsk. I er velkomne til at forespørge på andre end de foredrag og eventuelt selv sammensætte et på baggrund af de tre. Her er hendes TedX-talk (2013) målrettet individer. Her en lidt nyere version om digitalt selvforsvar (2016) på ITU. Her er hendes MyData-tale (2016) målrettet virksomheder i Helsinki, en længere tale om big data og dataetik i Warshawa (2015) og hendes tale om dataetik på WMC, World Mobile Congress 2017 i Barcelona samt MyData i Tallinn sept 2017.

Det er også muligt at sammensætte et en-dags-kursus for ledelse eller medarbejdere i data- og teknologiforståelse, dataetik for virksomheder og organisationer samt digitalt selvforsvar. Se et eksempel på en sådan da nedenfor.

Dataetik – den nye konkurrencefordel

coverfull-212x300

Foredraget om dataetik handler, hvordan privatliv og individets ret til at kontrollere egne data bliver et af fremtidens vigtigste konkurrenceparametre. Det viser, hvordan privacy er ved at udvikle sig til et samfundsansvar lige som det at være grøn er i dag, og hvordan det kan øge den digitale tillid til din virksomhed. Foredraget runder nationale og internationale forbrugertendenser, der viser, at borgere og forbrugere ikke længere kun er bekymrede og manglende datakontrol (privacy), men også er begyndt at handle for at få magten over egne data. Ved hjælp af en stribe konkrete virskomhedscases beskrives hvordan et nyt marked for privacy tech og dataetiske virksomheder er ved at opstå. Vi runder også privacylovgivningen, som i denne sammenhæng kan bruges konstruktivt til at tale ned i forbrugernes ønsker.

Dette foredrag er bl.a. baseret på bogen ‘DATAETIK – den nye konkurrencefordel’ fra sept 2016.

Køb og se anmeldelser og omtale på dansk.

Køb og se anmeldelser og omtale på engelsk.

Digitalt selvforsvar

fakeit-danish

Tænker du nogen sinde over, hvem der ved hvad om dig på nettet? At din færden på hjemmesider og brug af apps kan få utilsigtede konsekvenser? Når du søger, e-mailer og holder kontakt, tracker dine skridt eller fertilitet er det alt andet end ‘gratis’. Du betaler ofte med dine persondata. Virksomheder indsamler, analyserer og videresælger informationer om dine interesser, smag, religion, alder, politiske overbevisning, helbred, seksuelle orientering, venner osv. Alt sammen en del af en ny eksplosivt voksende i big data industri.

Foredraget giver dig en rundtur i, hvad du skal være opmærksom på i din digitale adfærd:

 • Forstå big data og hør eksempler på, hvad man kan bruge det til på godt og ondt
 • Hvorfor bør du passe på din identitet og dit omdømme online – hør hvad konsekvenserne har været for dem, der ikke passede på
 • Hvilke værktøjer, kan du bruge for at passe på din digitale identitet
 • Med følger ofte et lille gult hæfte (A6) med alle værktøjerne på print. Værktøjerne opdateres løbende digitalt og kan hentes her.

Dette foredrag er bl.a. baseret på bogen ‘FAKE IT – din online identitet er guld værd, sådan passer du på den’ fra 2012 (Peoples Press).

Få kontrol over din digitale identitet

Pernille Tranberg holder foredrag målrettet folkeskoler, erhvervsskoler eller gymnasier om, hvordan man får kontrol over sine digitale fodspor og identitet. Foredraget varer mellem 1,5 og 2,5 timer og med følger en række konkrete værktøjer til ‘digitalt selvforvar.’ Med følger ofte et lille gult hæfte (A6) med alle værktøjerne på print. Værktøjerne opdateres løbende digitalt og kan hentes her.

 • Forstå datatidsalderen, fordele og især ulemper ved big data, data analyse, data forudsigelser og kunstig intelligens, hvis det ikke foregår på en etisk ansvarlig måde
 • Hvorfor bør du passe på din identitet og dit omdømme online – hør hvad konsekvenserne har været for dem, der ikke passede på
 • Hvilke værktøjer, kan du bruge for at beskytte og optimere på din digitale identitet, for det handler ikke om at lade være, men om at være smart med dine data

Foredragene er sponsoreret af Lærerstandens Brandforsikring

Endags kursus for ledelse og medarbejder i data-og teknologiforståelse

8.30-8.45 Velkomst og intro

8.45-9.15.
Teknologi- og dataforståelse 1
Hvordan ændrer datatidsalderen vores samfund på godt og på ondt. Hvad siger forbrugerne/borgerne til det det med privacy, og hvilke konsenkvenser kan det få for dem, der ikke tager kontrol over egne data? Masser af konkrete eksempler.

9.15-9.45
2 sjove videoer, der fortæller om problemet ved den nuværende digitale infrastruktur og en kort debat derefter.

9.45-10.15
Teknologi- og dataforståelse 2
Hvad er gode big data, hvad er manipulerende big data, Hvordan man kan bruge data og kunstig intelligens til at forudsige, hvordan vi som personer agerer fremadrettet? Hvornår er det ok at bruge data til forudsigelser, og hvornår er det uetisk? Masser af konkrete eksempler.

10.15-10.45
Stalking-øvelse.

10.45-11.00 Pause

11-11.30
Øvelse: Værktøj, der kan lave en psykologiske analyser via sociale medie profiler eller ens tekster.

11.30-12.00
Dilemma-game omkring kunstig intelligens, brug af big data og robotteknologi.

12.00-12.30
Frokost

12.30-13.30
Dataetik for virksomheder og offentlige instanser
Hvad er dataetik. Hør 10 eksempler på, hvordan virksomheder og offentlige instanser arbejder med dataetik.

13.30-15.00
Værktøjer og øvelser

 • private søgemaskiner og browsereblo
 • ckering af c
 • cookies (og reklamer)brug af VPN
 • om passwords og passwordsgeneratorom brug af ps
 • eudonymer og fakenamegenerator.com
 • chat, ‘skype’ og videokonferencer

15.00-15.30
Spørgsmål, kommentarer og afslutning